حسابداری چیست؟

امروزه، حسابداری به عنوان یکی از پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی شناخته می‌شود که هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان در این رشته فارغ‌التحصیل می‌شوند. تقریباً ناممکن است که به هر نهاد، کارخانه، شرکت، و به طور کلی هر جایی که سر بزنید؛ بدون داشتن واحد حسابداری یا یک فرد مرتبط با حسابداری مواجه نشوید. اطلاعات و چشم‌انداز شغلی حسابداری بسیار واعظانه است. با ما همراه باشید تا انواع و مهم ترین نکات رشته حسابداری را بیابیم.

مفهوم حسابداری

تعاریف متعددی برای مفهوم حسابداری وجود دارد؛ اما آنچه که روشن است، ضرورت وجود حرفه حسابداری در هر کسب‌وکاری است. حسابداری از زمان‌های قدیم تا به امروز در تمامی تراکنش‌های اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی داشته است. در واقع، حسابداری یکی از زبان‌های مشترک است که ارتباط بین اقسام مختلف، کسب‌وکارها، فعالیت‌ها و افراد را تسهیل می‌دهد.

حسابداری چیست؟

تاریخچه حسابداری

حسابداری چند سال قدمت دارد؟ حسابداری مدرن برای اولین بار با تعریف واژه‌ی تراز و تعادل در حساب‌ها توسط پاچیولی در سال 1494 مطرح شد. کتاب پاچیولی، اولین منبع حسابداری مدرن تا به امروز است. هرچند برخی از اسناد کشف شده در مورد حسابداری حکایت از این دارد که متعلق به 2000 تا 3300 سال قبل از میلاد مسیح هستند و در مصر و بین‌النهرین به دست آمده بودند. این اسناد نشان دهنده این است که وجود تجارت و معامله‌ بین افراد، آن‌ها را به داشتن چنین اسنادی نیازمند کرده است.

در ایران، داده‌های تاریخی که از شهرهایی مانند شوش به دست آمده، نشان می‌دهد که این موضوعات در کشور ما هم رواج بسیاری داشته است. حتی در دوران هخامنشیان هم نظام اداری بسیار منظمی وجود داشته است و موضوعات مالی و دستمزد افراد مورد توجه پادشاهان بوده است. پیشرفت در زمینه حسابداری در تمامی دوره‌ها در ایران ادامه یافته و در دوران مشروطه نیز به اوج خود رسید. فضل‌الله اکبری که در سال 1300 متولد شد، نیز به عنوان پدر علم حسابداری ایران شناخته می‌شود.

حسابداری به عنوان یک رشته تحصیلی یکی از پرتکرارترین سوالاتی که داشتن‌آموزان در زمان انتخاب رشته می‌پرسند، این است که رشته حسابداری چیست؟ چرا باید این رشته را انتخاب کنم؟ یک حسابدار چه وظایفی باید به عهده داشته باشد؟ در نهایت، حقوق یک حسابدار در ایران و خارج از کشور چقدر است؟

در پاسخ به سوال اینکه رشته حسابداری چیست، باید گفت که حسابداری یکی از رشته‌های پرطرفدار در ایران و جهان است که در دنیای امروز نیاز هر سازمان و کسب و کاری است. رشته حسابداری برای مدیریت و نظم بخشیدن به اطلاعات جمع‌آوری شده، تهیه گزارش‌های مالی، تحلیل و تجزیه و تحلیل گزارش‌ها، ارزیابی دارایی‌ها و بدهی‌ها و به طور کلی برای رسیدگی به جریان‌های مالی و نقدی پایه‌ریزی شده است.

دروس دانشگاهی حسابداری به طور کلی دروسی که یک حسابدار باید در دانشگاه پاس کند تا بتواند فارغ‌التحصیل شود، به دو دسته دروس پایه و دروس تخصصی تقسیم می‌شوند. البته در این میان دروس معارف هم هستند که برای همه رشته‌های دانشگاهی یکسان و مشترک هستند.

دروس پایه دروسی مانند ریاضیات پایه، ریاضیات کاربردی، آمار، مبانی کاربرد کامپیوتر، پژوهش و عملیات، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی، پول و ارز بانکداری، روان‌شناسی عمومی، جامعه‌شناسی، اصول علم اقتصاد، مبانی سازمان مدیریت، توسعه اقتصادی، مالیه عمومی، روش تحقیق.

دروس تخصصی دروسی مانند مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری، متون حسابداری، اصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته، حسابرسی، حسابداری مالیاتی، حسابداری صنعتی.

مهارت‌های لازم برای حسابداری

در ادامه می‌توانید برخی از مهارت‌های لازم برای حسابداری را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که کسب این مهارت‌ها پیشرفت‌های قابل توجهی را برای شما در زمینه‌ی کاری و استخدام به همراه خواهد داشت.

  • قدرت تجزیه و تحلیل برای بررسی و صدور اسناد
  • آشنایی و کار با نرم افزار های حسابداری
  • محسابه ی بیمه، حقوق، دستمز و مالیات کارکنان
  • جمع آوری و تحویل گزارش های دوره ای خرید و فروش
  • ثبت دفاتر قانونی
  • محاسبه ی مالیات ها تکلیفی مانند اجاره، حق الزحمه، حقوق و . . .
  • محسابه ی هزینه های تمام شده محصولات و خدمات ارائه شده
  • آشنایی وکار با کامپیوتر و اینترنت
  • جمع آوری گزارشات مدیریتی
  • فن بیان بالا

 حسابداری به انگلیسی

Accountant یا حسابداری، یکی از علوم مورد نیاز در هر کسب و کاری است که به آن زبان تجارت نیز گفته می شود. حسابدار اطلاعات لازم در زمینه ی گزارشات مالی را تهیه و آنها را مورد بررسی قرار می‌دهد و نتایج به دست آمده را در اختیار مدیران اقتصادی قرار می‌دهد.

حسابداری مالیلتی

انواع حسابداری

حسابداری فروشگاهی، حسابداری دولتی، حسابداری مالیاتی ، حسابداری مدیریت، حسابداری مدیریت، حسابداری مالی، حسابداری بازرگانی، حسابداری منابع انسانی و . . .. از انواع حسابداری ها هستند که بسته به نیاز شرکت ها، سازمان ها ، موسسات و . . . مورد استفاده قرار می‌گیرند.

حسابداری فروشگاهی

از ضروریات فعالیت های یک فروشگاه یادداشت خرید و فروش ها، مقدار سود و زیان، زمان گرفتن یا پردخت چک ها، موجودی یک کالا در انبار و . . . است. به طور کلی انجام این عملیات ها و ثبت آنها حسابداری فروشگاهی گفته می شود.

در صورتی که حسابرسی ها در زمینه ای نام برده شده انجام نشود امکان مواجهه با ضررهای مالی و ورشکستگی را برای افراد زیاد می کنند.

حسابداری دولتی

در Governmental Accounting یا حسابداری دولتی فرآیند های ثبت، تجزیه و تحلیل، طبقه بندی و تفسیر اطلاعات مالی دولتی در ابعاد بزرگتر و گسترده تر صورت می گیرد.

حسابرسی بدهی ها و دارایی ها، نگهداری از حساب های یک سازمان، نقل وانتقالات و . . . عملیات های اقتصادی هستند که در حسابداری دولتی انجام می شود.

سوابق مالی در حسابداری دولتی نگهداری و به از این معمالات مالی به عنوان شواهد استفاده می شود.

حسابداری دولتی خود به زیرمجموعه هایی تقسیم می شود تا عملیات های مالی و ثبت آنها راحت تر انجام شود. این زیرمجموعه ها عبارتند از:

  • حسابداری نقدی
  • حسابداری تعهدی
  • حسابداری نیمه تعهدی
  • حسابداری تعهدی تعدیل شده
  • حسابداری نقدی تعدیل شده
  • حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی یا Tax Accounting یکی از انواع حسابداری است که تمرکزش بر روی مالیات است به جای صورت های مالی عمومی یک حسابدار مالیاتی اموری مانند حقوق، حق الزحمه و دستمزد کارکنان و دیگر حساب های مالیاتی را رسیدگی می کند.

افراد و کسب و کار ها باید قوانین مشخصی که در حسابداری مالیاتی وضع شده پیروی و آنها را رعایت کنند.

اگر برای امور مالیاتی خود به دنبال یک حسابدار حرفه ای و خبره میگردید تا تمام امور مالیاتی شما را به صورت تخصصی انجام دهد میتوانید از خدمات مالیاتی شرکت حسابداری آریا تهران بهره مند شوید.

حسابداری مدیریت

می توان گفت که حسابداری مدیریت پلی بین رشته ی حسابداری و مدیریت است به همین دلیل مسئولیت ها و وظایفی که انجام می شود در این دو رشته شبیه است.

استفاده از مهارت ها و دانش های به روز و حرفه ای برای جمع آروی اطلاعات مالی و حسابداری در حسابداری مدیریت بسیار اهمیت دارد.

حسابداری مدیریت باجمع آوری گزارشات، برنامه ریزی و کنترل مناسب معاملات به شرکت ها برای رسیدن به اهداف خود و گرفتن تصمیمات کمک می کنند.

حسابداری مالی

تهیه صورت های مالی هدف حسابداری مالی است. در حسابداری مالی به ثبت، جمع آوری و خلاصه نویسی گزارشات مالی وسیع یک کسب و کار پرداخته می شود تا وضعیت معینی از اطلاعات مالی به دست آید.

حسابداری بازرگانی

معلوم شدن گردش مالی و حساب های کسب و کار ها، کنترل حساب های مالی و ارائه و بررسی گزارشات مالی و . . . عملیات هایی هستند که در حسابداری بازرگانی انجام می شود.

ثبت و بایگانی اسناد، انجام امور بیمه، مالیاتی و بانکی، قوانین گمرک و تجارت کشور ایران با دیگر کشور ها، قوانین بورس و اوراق بهادار از دیگر وظایفی است که یک حسابدار بازرگانی باید بر آنها تسلط داشته باشد.

حسابداری منابع انسانی

Human resource accounting یا حسابداری منابع انسانی عملیات های شناسایی و گزارش هایی که به طور حسابرسی متعارف سازمان ها درنظرگرفته نشده و نمی شوند مانند سرمایه گذاری در زمینه منابع انسانی را انجام می دهند.

منابع انسانی ارزشمند ترین نیرو های هر کسب وکاری هستند و شرکت ها برای پیشرفت و توسعه این نیرو های انسانی به طور مرتب در تلاش هستند.

ارزیابی و بررسی منابع انسانی در فرایند های استخدام، انتخاب آموزش و پیشرفت دارایی های انسانی برای هر شرکت یا سازمانی بسیار موثر است.

حسابدار کیست

حالا که متوجه شدید رشته حسابداری چیست و چه گرایش هایی دارد وقت آن رسیده که با ویژگی های حسابدار بیشتر آشنا شوید و با در نظر گرفتن ویژگی های شخصیتی خود بسنجید که آیا این کار به درد شما میخورد یا نه .

به عنوان یکحسابدار، شما نقش مهمی در دنیای کسب و کار و تجارت بازی خواهید کرد. کار اصلی حسابدار تهیه و بررسی سوابق مالی است.

یک حسابدار مسئول مالی مشتریان، مدیران شرکت، سرمایه گذاران، طلبکاران و… می باشد. حسابداران باید وظایف خود را بر اساس اصول، استانداردها و قوانین قابل اجرا انجام دهند.

جمع‌بندی

تعاریف متعددی برای مفهوم حسابداری وجود دارد؛ اما آنچه که روشن است، ضرورت وجود حرفه حسابداری در هر کسب‌وکاری است. باید گفت که حسابداری یکی از رشته‌های پرطرفدار در ایران و جهان است که در دنیای امروز نیاز هر سازمان و کسب و کاری است. رشته حسابداری برای مدیریت و نظم بخشیدن به اطلاعات جمع‌آوری شده، تهیه گزارش‌های مالی، تحلیل و تجزیه و تحلیل گزارش‌ها، ارزیابی دارایی‌ها و بدهی‌ها و به طور کلی برای رسیدگی به جریان‌های مالی و نقدی پایه‌ریزی شده است.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا